Ферма „Поляна“

Ферма „Поляна“

Представител:  Мартин Ганев
Адрес: Село Поляна, общ. Стралджа, Област Ямбол
Тел. 0888457524
Имейл: grekova.lucy@gmail.com
Фейсбук страница: @shop.poliana

Фермата се намира в село Поляна в подножието на Северна Странджа, Югоизточна България. Това е едно от най-запазените места в страната, разположено на около 40 км. от всякаква промишлена дейност.
В момента фермата обхваща 30 ха, част от които се обработват биодинамично. Широко се използва безоранна практика. Фермата е сертифицирана от БалканБиосерт за биологично земеделско производство. Биодинамично обработваните земи обхващат предимно насаждения от бадеми, орехи, градински чай, мащерка, лавандула и шипка.

Ферма „Поляна“ създадена от Мартин Ганев, софиянец, завършил Френската гимназия и Института за международни отношения в Москва. Повече от десет години е финансов директор на една от най-големите фирми в България, след това захваща свой бизнес. В района на „Поляна“ идва през 2009 година, харесва му дивата и съхранена природа и решил да се захване с фермерство, защото вярва в неразривната ни връзка с природата. Заинтересувал се какво вирее най-добре тук и разбрал за стари градини с бадеми. Засажда още, а след това и десетки декари орехи, лешници и лозя. И тъй като е привърженик на неинтензивното земеделие с минимална обработка на почвата, засажда между редовете лимец. Не използва никакви синтетични торове, хербициди или пестициди.

В „Поляна“ се отглеждат различни видове зърнени култури – пшеница банкути, лилава пшеница, камут, ръж, ечимик, просо, овес, черен лимец, двузърнест лимец, спелта. Започнал да отглежда овце, крави, кози, кокошки. С торта от животните прави компост и с него наторява земите.

Първо продавал млякото, но после създал и малка мандра, в която се прави кашкавал, краве, овче и козе сирене или смес от тях. За Мартин най-важно е качеството, а не количеството.

Засажда и етерични култури и билки: лавандула, маслодайна роза и произвежда етерични масла от тях, гледа също салвия, мащерка, розмарин, дафинов лист…. Добавя и кошери и започна да прави и мед. „Поляна“ произвежда сладка, сиропи и мармалади с продукти от гората – от малини, боровинки, трънки, къпини, шипки, диви ягоди, желе от дюли и други. „Стараем се всичко, което произвеждаме, да го правим ръчно“, казва Мартин. Всички продукти имат био сертификат.

Фермата дава работа на 13 души постоянно, но по време на кампании се налага да ползва и допълнително работници.

Продукти:
Био ядки (бадем, орех, лешник); сушени био дюля, мащерка, лавандула, ягоди, сини боровинки, червени боровинки, шипка, рози, глог, трънка, джанки, диви ягоди, бъз къпини; сладка люти чушки, дюли, малини и вишни, бели череши, боровинки-бели и червени, сини сливи, диви ягоди; желе коприва, трънка, глог; шипков мармалад, пчелен мед, лютеница.

 

 

Сподели: