Ферма „Под Балкана“

Ферма „Под Балкана“

с. Васил Левски, Карловско
Телефон: 089 844 8813
Интернет-страница: Ферма „Под Балкана“
Фейсбук страница:  Ферма „Под Балкана“
Демонстрационният център на фермата е отворен седем дни в седмицата от 9 до 17 часа.

Ферма „Под Балкана“ произвежда кисело мляко, сирене и други млечни продукти от редки български породи, отглеждани свободно по пасищата на централна Стара планина. Фермата има регистрация по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за директни продажби.

Никола Кулов, потомствен каракачанин, и жена му Таня гледат 900 каракачански овце, 150 биволи Българска Мурра, над 200 кози и над 200 крави (включително и месодайни). Във фермата и продажбите помагат децата им Агора и Яни, както и брат му и неговото семейство.

През късната есен и цялата зима до ранна пролет каракачанските овце на Кулови пасат в Подбалкана и полите на Средна гора, а през лятото и ранната топла есен те са в пасищния район «Равнец» на Национален парк «Централен Балкан». През целия пасищен сезон биволите намират  храна и прохлада около реките Бяла река и Неволя.

Уникалният вкус на млечните продукти на фермата „Под Балкана“ се дължи на съчетанието от порода, почви, въздух, свободно пасищно отглеждане в Балкана, както и на традиционната българска рецепта на производство и зреене – само със сирищна мая и млечнокисели бактерии.

От декември 2018 година фермата има официална регистрация от БАБХ да произвежда и продава пастърма, луканки, суджуци, саздърма и стерилизирано месо в буркани. Всичко това произвеждано от телета на крави и биволи, от крави и биволи, ярета, кози, агнета и овце, които семейство Кулови отглежда.

От юни 2015 година във ферма „Под Балкана“ действа Демонстрационен център за преработка на мляко от редки породи животни. Всеки посетител може да види как се сири сирене и кваси овче и биволско мляко, както и да си купи продукти. Центърът е подходящ и за организиране на обучения по преработка на мляко.

Продукти:
Кисело мляко и сирене от биволско, краве, овче и козе мляко. Биволска мътеница, кефир, масло и извара.

Създарма от овче  и от говеждо месо, пастърма от биволско, овче, и телешко месо, месо в буркани – от биволско и от телешко месо, суджук от говеждо месо и биволско месо.

Продуктите на ферма „Под Балкана“ можете да купите пряко от тях в Демонстрационния център в с.Васил Левски, във фермения им магазин в Пловдив (кв.”Капана”, ул.”Г.Бенковски” 25  с работно време: от понеделник до петък:  10 до 18 ч. и събота- от 10 до 15ч.), от хладилна мобилна витрина на панаири и изложения, както и на Фермерския фестивал всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите.

Сподели: