Кравеферма в с. Нефела, Врачанско

Враца, ул. „Пълковица“ 6

E-Mail: agnesatodorova@abv.bg

Мобилен телефон 0893/ 744 931 – Христо Василев

Мобилен телефон 0876 / 459 594 – Агнеса Тодорова

Фермата на Христо Василев във врачанското село Нефела произвежда краве кисело мляко и сирене.

Опитал късмета си в чужбина, Христо се връща в родния си край, за да се захване с бизнеса с крави и мляко. Започнал е през 2007 година с кредит от банка и 30 крави. В момента млечните крави са 45 (общо 77 говеда). През 2020 година той отвори е хлебопекарна и малък ресторант в с. Нефела.

Районът е най-бедният в България и Европа и успехът му заслужва похвала и уважение.

33-годишният Христо е един от първите фермери в страната, регистрирали се за директни продажби на храни от животински произход по Наредба 26 на МЗХ.

Кравефермата на Христо е първа категория, намира се в земи с висока природна стойност и голямо биологично разнообразие в Западна Стара планина, в близост до природни резервати и защитени територии.  Кравите, от които кваси мляко, са поне две трети от годината сред природата и пашуват свободно по наети от него 800 декара пасища във Врачанския Балкан. Фермерът почти не използва фуражни смески, антибиотици и хормонални препарати. Резултатът е натурално мляко с добри хранително-вкусови показатели, което се преработва във висококачествено кисело мляко. „Киселото мляко се произвежда единствено от краве прясно мляко и стартерни култури, затова се предлага само с 4% масленост /пълномаслено/. Отглеждането на животните, добивът на прясното мляко и производството на киселото мляко се провежда под строг контрол“, разказва Христо.

Христо има пълната подкрепа на своето семейство и най-вече на съпругата си Агнеса  и баща си, които наравно с него и шестте наети работници работят във фермата. Стопанството е демонстрация на успешен и печеливш бизнес в сектор, който не е много привлекателен, особено за младите хора.

Продукцията на Христо можете да намерите на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“ пред Министерството на земеделието, други фермерски пазари, местни магазини в неговия край.

Продукти:
Краве сирене и кисело мляко.
Пресен хляб.

Сподели: