Violeta’s Saffron Farm

Violeta’s Saffron Farm

Представител Виолета Дуркова
гр. Девин
Мейл: saffrondeluxe@abv.bg
Мобилен: 0896/775195
Фейсбук: @saffrondeluxe

Violeta’s Saffron Farm започва отглеждането на екологично чист шафран през 2017 г. в град Девин, Родопите. Шафрановият минзухар, от който се произвежда най-скъпата билка в света – шафранът, много харесва климата и почвите в Родопите. Виолета и Стоян Дуркови са го превърнали в свой поминък.

Виолета е от Девин, филолог по образование и работи в голяма международна компания. Стоян е от Добринище, строителен техник, но от началото на 2019 година се занимава основно с шафрановия бизнес. Започнали с малко количество – около 300 кв. метра в градината, за да видят как шафранът вирее в България и с какво качество ще бъде. Първата година успели да добият съвсем малко количество шафран – едва 5-6 грама, колкото да бъде изпратено за изследване във френска лаборатория. Резултатите от анализа излезли невероятно добри. Оказало се, почвата в Родопите е много благоприятна за шафран на световно равнище. Втората година засадили още три декара и половина и така излезли на пазара. В момента Дуркови отглеждат шафран на 4 декара. Трудът по отглеждането на шафрана е почти изцяло ръчен. В преход са към биологично производство, като очакванията им са до края на тази година да получат биосертификат.

„Ние сме едни от малкото производители, които късаме само най-доброто от стигмите. Стигмите са три и са червени. Надолу са заедно в едно в жълто и по-надолу става бяло. Ние ги късаме много високо горе – само червеното. Така губим част от продукцията, но печели качеството. То този начин получаваме само най-доброто качество“, споделя Стоян.

Дуркови са приели като мисия популяризирането шафрана в България – уникален не само като подправка в кулинарията, но и ценна билка с несравнимите й лечебни свойства.

 

Продукти

Шафран (сушен) в различни разфасовки.
Шафранови луковици.

Семейството продава продуктите на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“, организиран от Фондация БИОСЕЛЕНА пред Министерството на земеделието всяка сряда. Можете да ги намерите и на други фермерски пазари или да поръчате пряка доставка.

 

Сподели: