Швейцарски ден на Фермерския фестивал

Дата31.7.2019
От10:00 ч.
До18:00 ч.
Швейцарски ден на Фермерския фестивал

По повод 1 август, националния празник на  Швейцария ще ви изненадаме с Швейцарски ден на „Произведено във фермата“! Както знаете,  мнозина от  фермерите и малките производители на Фермерския фестивал са подкрепени от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

На събитието ни в 12,30 часа наши специални гости ще са посланичката на Швейцария Мюриел Берсе Коен и заместник-министърът на земеделието Чавдар Маринов, много наши приятели и съмишленици.

Във времето за дегустации ще опитате различни швейцарски сирена, както и прочутото швейцарско фондю, подготвено от шеф Йордан Касабов от Chef’s Club Sofia. Ще имаме и меко алпийско сирене, направено от българско мляко по швейцарска рецепта, както и много млечни  от продукти от фермите с швейцарска подкрепа и ….още българо-швейцарски изненади.

Това събитие на Фермерския фестивал се провежда по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Фестивалът се организира от Икономедиа и Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА всяка сряда от 10,00 до 18,00 часа пред Министерството на земеделието.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и  сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, отгледани върху дъбови, трупи, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя…

Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните.