Доматена любов

Дата8.7.2020
От10:00 ч.
До18:00 ч.
Доматена любов

Специално издание на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“ на 8 юли, посветено на доматите! И то не какви да е домати, а едни от най-вкусните български  домати: Розово сърце и Алено сърце.

Специално за Фестивала ще ни ги донесат от Института по зеленчукови култури ”Марица” – Пловдив. Ще можете лично да се срещнете с техните създатели, учени от института, и да разберете повече за това как се създават българските сортове, както и да си купите зеленчуци от тях.

Нашите приятели от Slow Food в България ще ви разкажат за своята кампания „Биоразнообразие в чиния“ от проекта им „Еко-общество чрез храна: лични избори срещу климатичните промени“, изпълняван с финансовата подкрепа на Исландия, Лихтенщайн и Норвегия по линия на Финансовия механизъм на ЕИП. С нея те искат да привлекат вниманието на потребителите към разнообразието от плодове и зеленчуци, възникнали и/или създадени в България.

По обед двама млади шеф-готвачи от Шефс Клуб София – Виктория  Цолова и Йордан Касабов – ще ни покажат интересни рецепти:
* Селска салата с Розово сърце и Родопска брънза, поднесена в листо от манголд;
* Препечена филийка с Алено сърце, сос холандес и тученица. Очаквайте един незабравим доматен ден!

И най-важното: не само ще можете да опитате Розово и Алено сърца, а и да си купите!

Виктория се занимава професионално с кулинария от пет години. Рабатила е в Банско – хотел „Кемпински“, в София – с шеф Токев, а в момента готви в Голф клуб „Света София“. Йордан познавате, вече няколко пъти готви на нашия фермерски пазар: завършил е HRC Кулинарната академия, трупал е опит по света и у нас –  Сан Франциско, Амстердам и Лондон. В момента е главен готвач на HEAT FOOD – здравословна храна за дома и офиса.И най-важното: той е един от основателите на Шефс Клуб София, които от това издание стават ексклузивни партньори на Фермерския фестивал! Следете секцията ни РЕЦЕПТИ на сайта, която ще поддържаме благодарение на младите шеф-готвачи

 Часът и мястото за Деня на доматената любов на Фермерския фестивал са известни: пред Министерството на земеделието, от 10 до 18 часа.
Очакваме Ви!

Фестивалът „Произведено във фермата“ предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа: краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло, месни продукти от редки български породи говеда, биволи, овце и кози: луканка, пастърма саздърма и буркани с месо, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, занаятчийски хляб с квас, ядки, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя и сувенири от дърво…  Много от храните са биологични, други са  произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.

Традиционно Фестивалът  „Произведено във фермата“ се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, известна с дългогодишната си работа за скъсяването на веригата на фермерските храни и подкрепата за малки производители.

Първото издание на Фестивала бе през лятото на 2017 година. Миналата година Фестивалът бе отличен с награда „Европа“ на Столична община за приноса му за социализиране на градски пространства в София.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.