Фермерски фестивал

Дата10.6.2020
От10:00 ч.
До18:00 ч.
Фермерски фестивал

Фермерският ни фестивал „Произведено във фермата“ ви очаква на  поредното си редовно издание.

И този път ще бъдем със засилени хигиенни мерки. Щандовете ще бъде разположени в една редица при нужното отстояние, ще има еднопосочно движение при пазаруване. Фондация БИОСЕЛЕНА, организатор на Фестивала, взе специални мерки при работата на фермерите и продажбите на пазара (ръкавици и маски за фермерите, дезинфектанти и чешмичка на пазара, др.). За момента не правим специални дегустации и готвения.

Но имаме изненада: за редовните ни клиенти раздаваме безплатно колички за пазаруване! Имаме и много готини пазарски торби и мешки на символична цена.

Фондацията призовава и клиентите да бъдат отговорни заради ситуацията:
– да спазват социалната дистанция;
– да проявят търпение, за да не се натрупват опашки;
– ако не се чувстват добре, да не идват, а да поръчват директно от производителите по куриер.

Заедно – организатори, фермери и клиенти, трябва да правим всичко възможно за провеждането на фермерски пазар по всички правила и хигиенни изисквания.

Фестивалът на „Произведено във фермата“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА всяка сряда от 10,00 до 18,00 часа пред Министерството на земеделието. За това издание си партнираме с Икономедиа по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, отгледани върху дъбови, трупи, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя…Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.