Опитвали ли сте синдермьо?

Дата25.7.2020
От10:00 ч.
До18:00 ч.
Опитвали ли сте синдермьо?

Фермерски пазар пред магазина на Билла в Младост 1А

На Фермерския фестивал „Произведено във фермата“  пред Билла в Младост 1 А на 25 юли можете да опитате синдермьо. Знаете ли какво е това?

Синдермьо е царевичен качамак с със сиренина от кашкавал – ястие, слагано на трапезата в миналото при празнични поводи за семейството. Специална демонстрация на ферма „Златно руно“!

Фермерският фестивал при БИЛЛА е всяка събота от 10 до 18 часа на паркинга на магазина на БИЛЛА в Младост 1 А, София. Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа: краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло, месни продукти от редки български породи говеда, биволи, овце и кози: луканка, пастърма саздърма и буркани с месо, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, занаятчийски хляб с квас, ядки, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя и сувенири от дърво…  Много от храните са биологични.

Партньорството между БИЛЛА България и Фондация БИОСЕЛЕНА скъсява веригата на  фермерските и занаятчийски храни, произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.

Традиционно Фестивалът  „Произведено във фермата“ се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, известна с дългогодишната си работа за скъсяването на веригата на фермерските храни и подкрепата за малки производители.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.