Овче сирене и мляко и…още нещо

Дата17.4.2019
От10:00 ч.
До18:30 ч.
Овче сирене и мляко и…още нещо

17 април е денят на овчето кисело мляко, сирене и  кашкавал! И не какви да е, а от млякото на овце, които пасат сред чистата природа на Западния Балкан. Специално представяне на Юлия Стоянова от с. Гинци! Неповторимият вкус на това, които Юлия прави, идва от опазената природа. Тя гледа стадото си свободно в зоната от Натура 2000 „Западна Стара планина и Предбалкан“.

На основната ни дегустация от 12 часа ще опитате продуктите на Юлия с вкусни „допълнения“ от нашия фестивал: овче кисело мляко със сладко от черни боровинки, сирене с червен пипер и кашкавал със сладко от люти чушки. Допълненията са от ненадминатата майсторка на сладка и подправки Денка Георгиева.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира в сряда от 10,00 до 18,00 часа пред Министерството на земеделието.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, отгледани върху дъбови, трупи, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя…

Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.