Дъх на рози на Фермерския фестивал

Дата23.5.2018
От10:30 ч.
До18:30 ч.
Дъх на рози на Фермерския фестивал

Ароматният символ на България – маслодайната роза е в разгара на цъфтежа си! Берачите са в розовите градини от 5 часа сутринта, дестилериите работят денонощно, за да съберат всяка капка скъпоценно розова масло. Ние ще пренесем тази атмосфера на Фермерския ни фестивал!

Знаете мириса на прочутото българско розово масло, но виждали ли сте как се прави? Традиционният фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ организира демонстрация на дестилиране на розово масло, варене на сладко от рози.

Разбира се, ще можете да опитате прясно сварено сладко от рози. Ще имаме натурална и био козметика от роза и лавандула, сувенири, етерични масла и флорални води!

По традиция на Фестивала се предлагат автентични фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: сирене и кисело мляко, кашкавал, мед, сладка, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, тиква, био вино, био оцет, био чай, пресни и сушени билки и подправки… Много от продуктите са биологични.Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за  сътрудничество.

Фестивалът се провежда всяка сряда от 10,30 до 18,30 часа пред Министерството на земеделието и храните (бул. „Христо Ботев“ 55). Демонстрациите са традиционно от 12 и 17 часа.

Организатор е Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА.

Фестивалът започна през юни 2017 в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма – с любов за Вас“ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017. Фестивалът се утвърди, вече е добре познат на софиянци и гости ни столицата. Доказвайки устойчивост, Фестивалът продължава и през 2018 година.

Проектът „Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас“се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2018. Партньори по проекта са СНЦ „ За Земята” и Район „Красно село” на Столична община.