Ден на лавандулата

Дата11.7.2020
От10:00 ч.
До18:00 ч.
Ден на лавандулата

Фермерски пазар пред магазина на Билла в Младост 1А

Има ли нещо по-красиво от разцъфнала лавандула? И как ухае само!
Лавандулата ще е акцентът на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“  пред Билла в Младост 1 А на 11 юли.

Намясто ще варим лавандулова вода с био лавандула на ИНА ЕООД.
И, разбира се, ще можете да си купите от техните серии флорални есенции и води!

Хитът на деня ще е по обед, когато сме ви подготвили специалната лавандулова демонстрация!
Младият шеф-готвач Йордан Касабов от Шефс Клуб София ще покаже намясто как да си направите лавандулово масло и да си избиете лавандулова сметана с фермерски продукти от пазара. Ще имате възможност да опитате неговия лавандулов кейк, бисквити (от БИЛЛА) с крем сабайон с лавандулов дъх и да се разхладите с лавандулова малинада!

Йордан Касабов е завършил е HRC Кулинарната академия, трупал е опит по света и у нас –  Сан Франциско, Амстердам и Лондон. В момента е главен готвач на HEAT FOOD – здравословна храна за дома и офиса. И най-важното: той е един от основателите на Шефс Клуб София, които са ексклузивни партньори на Фермерския фестивал! Следете секцията ни РЕЦЕПТИ на сайта ни, където поместваме техни кулинарни предложения. Там търсете и рецептите от Лавандуловия ден!

Фермерският фестивал при БИЛЛА е всяка събота от 10 до 18 часа на паркинга на магазина на БИЛЛА в Младост 1 А, София. Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от различни райони страната със запазена природа: краве, овче, биволско и козе сирене, кисело мляко и кашкавал, прясно мляко, извара, масло, месни продукти от редки български породи говеда, биволи, овце и кози: луканка, пастърма саздърма и буркани с месо, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, занаятчийски хляб с квас, ядки, вино, чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя и сувенири от дърво…  Много от храните са биологични.

Партньорството между БИЛЛА България и Фондация БИОСЕЛЕНА скъсява веригата на  фермерските и занаятчийски храни, произведени в семейни ферми и занаятчии от селски райони и Натура 2000 зони.

Традиционно Фестивалът  „Произведено във фермата“ се организира всяка сряда пред Министерството на земеделието от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА, известна с дългогодишната си работа за скъсяването на веригата на фермерските храни и подкрепата за малки производители.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от проекта „За Балкана и хората“ на Българо-швейцарската програма за сътрудничество.