Денят на Юлия

Дата26.2.2020
От10:00 ч.
До18:00 ч.
Денят на Юлия

26 февруари ще е Денят на Юлия на на Фермерския  фестивал „Произведено във фермата“.Очакваме ви на специалната ни демонстрация, която започва точно в 12 часа!

Юлия Стоянова заедно със съпруга си Стефан правят овче кисело мляко и сирене в с. Гинци, Западния Балкан. Всички, които минават през Петроханския проход, се спират, за да купят качествено овче кисело мляко, което прави. През 2011 г. Юлия и Стефан купуват първите си животни – крави и овце, които собствениците на близката ферма в Дъбова махала продават. Днес имат 240 овце, които пасат свободно в зоната от Натура 2000 „Западна Стара планина и Предбалкан”.  Оттам идва и неповторимият вкус на млякото и сиренето, което Юлия прави. От 2016 година фермата е регистрирана по Наредба 26 за преработка във фермата и директни продажби, за което са получили подкрепа и консултации по линия българо-швейцарския проект „За Балкана и хората“.

Фестивалът на „Произведено във фермата“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА всяка сряда от 10,00 до 18,00 часа пред Министерството на земеделието. За това издание си партнираме с Икономедиа по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, отгледани върху дъбови, трупи, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя…Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от фермерите и малките производители са подкрепени от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.