Био чаен ден

Дата14.3.2018
От10:30 ч.
До17:30 ч.
Био чаен ден

Чаено време ще е на Фермерския фестивал „От нашата ферма – с любов за вас!“ пред Министерството на  земеделието на 14 март.

Чай за всеки вкус. И най-важното – биологичен.

За първи път официално на Фестивала ще представим био пиринския чай (Сидеритис скардика), известен още като мурсалски или алиботушки чай.  Производителят, фирма Стефиели, има 10-годишен опит в култивирането му, плантациите им се намират непосредствено до естествения ареал на разпространение на вида в Пирин планина в Югоизточна България при надморска височина от около 1 200 м. На  щанда ще има и билки като мащерка, риган, жълт кантарион, бял равнец, лайка, цвят от бъз, набрани в планината.

Ще можете да опитате шотове от български био чайове на Българската чаена компания. Специално пролетно за вас: чай от био мента – силен и леко лютив. За тези, които си купят пакетче от него, ще има малък подарък: бонбони с тъмен шоколад и смляна мента! Другите билкови чайчета са липа, лайка, шипка и маточина. Но на щанда на компанията има богато разнообразие и от други вкусове.

Демонстрациите са както между 12 и 13 часа, и от 16 до 17 часа в Демонстрационната шатра, разположена в началото на Фестивала (дясно на централния вход на Министерството). Важно: до края на март Фестивалът ще от 10,30 до 17,30 часа. От април ще продължим с час по-късно  до 18,30.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена био тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя…

В следващите му издания до края на юни 2018 се предвиждат демонстрации и дегустации на автентични фермерски храни и български занаяти, възраждането на забравени рецепти, публични готвения с фермерски продукти и др. Две от изданията на Фестивала – „Опитайте стари български рецепти с мляко“ и „Дъх на рози на Фестивала“  –  са насочени към гостите на събития по Българското председателство на ЕС.

Проектът Фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столична община в партньорство с Район „Красно село“.

Всички фермери и производители са регистрирани по Наредба 26 на Министерството на земеделието, храните и горите, а много от тях в районите от Натура 2000  в Западна и Централна Стара планина са подкрепени от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.

Фестивалът започна през юни 2017 в рамките на проект „Седмичен фестивал „От нашата ферма- с любов за Вас!“ с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа 2017. Добивайки популярност сред жители и гости на Софи и доказвайки устойчивост, Фестивалът продължи и сред края на проекта. До края на юни 2018 Фестивалът продължава с финансовата подкрепа на Програма Европа – 2018 на Столична община.