БАГРИ в пълния им блясък

Дата19.2.2020
От10:00 ч.
До18:00 ч.
БАГРИ в пълния им блясък

На това специално издание на Фермерския  фестивал „Произведено във фермата“ на 19 февруари ще ви представим ферма БАГРИ! Очакваме ви на демонстрацията им, която започва точно в 12 часа!

БАГРИ е малка устойчива ферма, намираща се в територията на Натура 2000, в близост до Природен парк “Персина” в района на Белене, където отглеждат пасищно около 250 овце от породата Лакон. Към фермата са открили мини мандра, в която се майсторят ръчно занаятчийско сирене, кашкавал и овче кисело мляко.
Овцете Лакон са позната френска порода, от която се прави известното сирене Рокфор. Ароматът на млякото и месото на животните е деликатен, а маслеността на млечните продукти – много висока. Във фермата се разчита на съвременни технологии за доене и произвеждане на собствен фураж от кълнове, изключително добрата хигиена, изкарването на паша редовно и доброто оборудване в мандрата. Именно това са предпоставките фермата да се насочва и към производство на ръчно направени млечни продукти от сурово мляко, което се доближава до традиционното занаятчийско сирене.
Собствениците са създателите на бутиковия ресторант БАГРИ в центъра на София, използващ фермерски продукти.

Фестивалът на „Произведено във фермата“ се организира от Фондацията за биологично земеделие БИОСЕЛЕНА всяка сряда от 10,00 до 18,00 часа пред Министерството на земеделието. За това издание си партнираме с Икономедиа по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия.

Фестивалът предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната: краве, овче, биволско и козе сирене и кисело мляко, кашкавал, мед и пчелни продукти, сладка и сиропи, яйца, прясно месо, занаятчийски хляб, ядки, печена тиква и тиквени семки, био вино, био оцет, био чай, био гъби шийтаке, отгледани върху дъбови, трупи, сезонни плодове и зеленчуци, пресни и сушени билки и подправки, козметика, цветя…Редовно гостуват производители на сувенири и бижута.

Всички фермери и производители са регистрирани по наредбите 3 и 26 на Министерството на земеделието, храните и горите  или по Закона за храните. Много от фермерите и малките производители са подкрепени от Българо-швейцарската програма за сътрудничество.