Силтона ООД

Силтона ООД

Представител:  Светлана Стоянова
Адрес: с. Ведраре, общ. Карлово

Тел. 0887566133
Имейл: siltonaltd@yahoo.com
Уеб страница: www.siltona.bg
Фейсбук страница: maslootbyaltran

Силтона са семейна фирма в с. Ведраре, общ. Карлово, която се занимава с търговия и производство на билки и билкови растения главно за фармацевтичната индустрия и най-вече Бял трън (Silybum Marianum).  Полезното вещество в семената му – силимарин, е активната съставка във всички лекарства за черния дроб. Растението съдържа и много други полезни вещества, като позволява всичките му части да бъдат използвани.

От 2017г. фирмата преработва семето от Бял трън чрез процеса на студено пресовaне. Произвеждат приблизително 400 тона семена от бял трън годишно, 250 тона от които пресоват и доставят за фармацията, а маслото/олиото е съпътстващ продукт. Амбицията им е да предложат на българския пазар нов, качествен продукт на достъпни цени.

Идеята за отглeждане на бял трън се заражда в семейство Хубчеви през 2003 г. Тогава Стойчо Хубчев – бащата на Христо, прави първи опити да работи с фармацията като продължение на семейния бизнес за събиране на билки и създаване на продукция от тях. Чешката компания, с която и в момента си партнират, изпраща хора, които две години обучават екипа, наблюдават процеса и изграждат култура за отглеждането на бял трън. Потребителите на маслото от бял трън също дават положителни отзиви и това носи на семейство Хубчеви много висока степен на удовлетвореност.

За в бъдеще производителите от „Силтона“ имат планове да създадат собствени насаждения от маточина, живовляк и дилянка.

 

Продукти

Малко от бял трън и брашно от бял трън

 

Продуктите на Силтона ООД можете да намерите на Фермерския фестивал „Произведено във фермата“.

 

 

 

Сподели: