Ферма „Под Балкана“

Ферма „Под Балкана“

с. Васил Левски, Карловско
Телефон: 089 844 8813
Интернет-страница: Ферма „Под Балкана“
Фейсбук страница:  Ферма „Под Балкана“
Демонстрационният център е отворен седем дни в седмицата от 9 до 17 часа.

Ферма „Под Балкана“ произвежда кисело мляко, сирене и други млечни продукти от редки български породи, отглеждани свободно по пасищата на централна Стара планина. Фермата има регистрация по Наредба 26 на Министерството на земеделието и храните за директни продажби.

Никола Кулов, потомствен каракачанин, и жена му Таня гледат 900 каракачански овце, 150 биволи Българска Мурра, над 200 кози и над 200 крави (включително и месодайни). Във фермата и продажбите помагат децата им Агора и Яни, както и брат му и неговото семейство.

През късната есен и цялата зима до ранна пролет каракачанските овце на Кулови пасат в Подбалкана и полите на Средна гора, а през лятото и ранната топла есен те са в пасищния район «Равнец» на Национален парк «Централен Балкан». През целия пасищен сезон биволите намират  храна и прохлада около реките Бяла река и Неволя.

Уникалният вкус на млечните продукти на фермата „Под Балкана“ се дължи на съчетанието от порода, почви, въздух, свободно пасищно отглеждане в Балкана, както и на традиционната българска рецепта на производство и зреене – само със сирищна мая и млечнокисели бактерии.

От юни 2015 година във фермата действа Демонстрационен център за преработка на мляко от редки породи животни. Всеки посетител може да види как се сири сирене и кваси овче и биволско мляко, както и да си купи продукти. Центърът е подходящ и за организиране на обучения по преработка на мляко.

Продукти:
Кисело мляко и сирене от биволско, краве, овче и козе мляко. Биволска мътеница, кефир, масло и извара.

Продуктите на ферма „Под Балкана“ можете да купите пряко от тях в Демонстрационния център в с.Васил Левски, във фермения им магазин в Пловдив (ж.к. „Кючук Париж“, ул.“Порт Артур “ 10 (вход от бул. „Н. Вапцаров“, посока коматевски възел), от хладилна мобилна витрина на панаири и изложения, както и на Фермерския фестивал всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите.

Сподели: