Ферма „Попов мост“

Ферма „Попов мост“
с. Говежда,  Община Георги Дамяново, Западна Стара планина

Димитър Владимиров
Мейл: f888@abv.bg
Телефон: 0878/728837

Когато преди пет години Димитър Владимиров и съпругата му се захванали с производството на годжи бери, било просто хоби. Днес вече малкият червен плод е на път да се превърне в техен основен и единствен поминък.

Започнали с два декара, днес вече имат осем декара насаждения с годжи бери, от които реколтата е 800  кг. годишно. От 2016 година продукцията на ферма „Попов мост“ е био сертифицирана.

Годжи бери (Lycium barbarum), наричани още вълчи боровинки или „плода на дълголетието”, са едни от най-популярните суперхрани. Идващи от Хималаите в Тибет и Монголия, поради растящата им популярност се  отглеждат в много други страни, включително и от петнайсетина производители в България.

Малките червени плодчета са изключително богати на фибри,протеин, желязо, калий, витамин С, витамини от група В и витамин Е… Съдържат също много микроелементи и всички 21 аминокиселини. В Китай и Тибет от хилядолетия използват годжи бери в сладки и солени ястия,  добавяли го в супи и десерти, пиел се е като чай или е бил консумиран за добро здраве. Съществуват дори някои традиционни вина, направени от годжи бери. Широко приложение годжи бери е намирало и в китайската медицина за лечение на редица здравословни заболявания. В днешно време годжи бери е популярно допълнение към смутита и здравословни десерти.

Ферма „Попов мост“ предлага годжи бери пресни или в мед, правят също сок и спиртен извлек.  30 капки от извлека сутрин са прекрасна профилактика за сърцето, очите, отделителната система, обяснява Димитър.

 

Продукти:
Био годжи бери, мед с био годжибери, спиртен извлек от био годжи бери.
Био картофи.

 

Сподели: