Синевка ООД

Синевка ООД

С. Превала, Община Чипровци,  Област Монтана
Ул. „Иван Бобанов“ 51
Мая Ангелова
Телефон:  0885/922787
Мейл: sladka_maia@abv.bg

Мая Ангелова е от Чипровци, Западна Стара планина. Правенето на сладка, сокове и лютеници по стари рецепти, които знае от баба си, е нейно хоби. Превръща се  обаче в основен поминък след драматичен обрат в живота й. Мая е сред оцелелите при взрива на фабриката за взривни вещества в с. Горни Лом преди няколко години.

През юни 2015 година Мая и приятелката й Мариана Живкова отварят малка работилница за производство на сладка. Нарекли я „Синевка“ на пеперудата синевка. Избрали това име, защото синевката каца на чисти неща, каквито са цветята, а и синевата е символ на чистота и свежест. Сега синята пеперуда е кацнала на етикета на всяко бурканче сладко и сок. Правят всичко на ръка, с внимание и много любов.

На старата фурна в с. Превала е вдъхнат нов живот с подкрепата на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Там има и магазин, в който може да се дегустират вкусните сладка, правени по старите бабини рецепти на печка на дърва. Максималният капацитет на „Синевка“ е 13 хиляди бурканчета годишно. Предприятието е регистрирано по Закона за храните.

Двете работливи жени сами берат плодовете и билките за своята вкусна продукция. Започват с боровите връхчета, после с глухарчетата, продължава с дивите ягоди и малини, дивите череши, боровинките, къпините и шипките… Синевка  не само дава поминък на семействата на Мая и Мариана, но е и пример за устойчив бизнес, с който подпомагат опазването на богатото биологично разнообразие в този район.

 

Продукти:

Сладка от глухарче, борови връхчета, горски ягоди, питомни ягоди, вишни, кайсии, черни и червени боровинки, диви малини, печени сини сливи, дюли, печени ябълки, круши. Мармалади от пъпеш, сини сливи, шипки. Рачел от тиква. Сиропи от бъз, бъзак, диви малини, вишни и арония. Лютеница, кьопоолу, люти чушлета, камби апетитки.

Продуктите  на „Синевка“ можете да купите в магазинчето-работилница за сладка на Мая и Мариана, както и Фермерския фестивал “От нашата ферма – с любов за вас!“ всяка сряда пред Министерството на земеделието, храните и горите.

Сподели: